ПРОЄКТ РІШЕННЯ № 11

УКРАЇНА
 
ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
 
БАХМУТСЬКА   РАЙОННА   РАДА
 
8 СКЛИКАННЯ
 
РІШЕННЯ

 
від   “     ”                        №_______
м. Бахмут
 
 
Про  виконання Програми розвитку малого
і середнього підприємництва в Бахмутському
районі на 20192020 роки
 
 
        Заслухавши звіт начальника відділу з питань розвитку територій, енергетики та захисту довкілля Бахмутської райдержадміністрації
Сопельник О.О. про виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 20192020 роки, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 22 травня 2019 року № 7/36-642 «Про Програму розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 2019-2020 роки», відповідно до Закону України «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва в Україні», керуючись статтями 43, 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада
 
ВИРІШИЛА:
 

  1. Звіт про виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 2019-2020 роки, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 22 травня 2019 року № 7/36-642, (додається) прийняти до відома.
 
  1. Вважати таким, що втратило чинність, рішення Бахмутської районної ради від 22 травня 2019 року № 7/36-642 «Про Програму розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 2019-2020 роки».

 
 
Голова районної ради                                                                     С.І. Кіщенко
 
 

Додаток
до рішення районної ради
                                                             від__________№________

 
 
Звіт
про виконання Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 2019 – 2020 роки
 
Державна політика розвитку малого підприємництва у Бахмутському районі впродовж 2019-2020 років здійснювалася відповідно до Програми розвитку малого і середнього підприємництва в Бахмутському районі на 2019-2020 роки, заходів щодо її реалізації та була спрямована на створення умов для покращення підприємницького клімату в районі.
Одним із основних показників, що характеризують процес становлення малого і середнього бізнесу, є кількість діючих суб'єктів малого підприємництва. За даними державного реєстратора відділу державної реєстрації райдержадміністрації:
Станом на 01 січня 2020 року в районі здійснювали діяльність
874 юридичні та 1313 фізичних осіб-підприємців.
Станом на 01 січня 2021 року в районі здійснювали діяльність
701 юридичних та 1013  фізичних осіб-підприємців.
Протягом 2019 року в районі було зареєстровано 15 юридичних та 179 фізичних осіб-підприємців, а у 2020 році цей показник  склав
18 юридичних та 206 фізичних осіб-підприємців.
У 2019 році закрились 7 юридичних та 174 фізичних особи-підприємці, а у 2020 році цей показник склав 19 юридичних та 152 фізичних особи-підприємці.
Торгівельне обслуговування населення району (без врахування ТГ) в стаціонарній торговій мережі складається з 244 торгівельних точок,
1 ресторану, 1 бару, 11 кафе, 28 кіосків, 4 закусочних, 4 їдалень, 3 ринків.
У 2019-2020 роках здійснювався аналіз цінової ситуації на ринку соціально значущих продовольчих товарів. Щосереди робочі групи місцевих рад проводили моніторинги цін на продукти харчування, що реалізуються в об’єктах торгівлі населених пунктів та у 2020 році проводили моніторингові перевірки щодо дотримання у торгівлі протиепідемічних заходів. З підприємствами роздрібної та оптової торгівлі постійно проводилась робота, спрямована на забезпечення стабільної контрольованої ситуації на споживчому ринку.
Також проводились обстеження та аналіз діяльності 8 проєктів суб’єктів малого підприємництва, на реалізацію яких вони отримали фінансову підтримку з районного бюджету на умовах співфінансування, в рамках проекту «Донецький український куркуль».
У галузі дерегуляції підприємницької діяльності проведена робота з своєчасного планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, оприлюднення проектів регуляторних актів у засобах масової інформації, забезпечено ефективне функціонування Центру надання адміністративних послуг, розбудови ЦНАП в рамках об’єднаних громад, проведення виставково-ярмаркових заходів і семінарів.
У районі діє Центр надання адміністративних послуг  при Бахмутській райдержадміністрації. За 2019 рік Центром надання адміністративних послуг надано 5039 адміністративних послуг, зокрема 17050 результатів адміністративних послуг видано через ЦНАП шляхом надходження заяв через публічну кадастрову карту України.
За 2020 рік надано 2948 адміністративних послуг, зокрема
1454 результати адміністративних послуг видано через ЦНАП шляхом надходження заяв через публічну кадастрову карту України. За рахунок адміністративного збору районний бюджет поповнено на 691,100 тис.грн.
Для якості та доступності надання адміністративних послуг мешканцям міста Часів Яр 10.09.2019 року було відкрито Центр надання адміністративних послуг Часовоярської міської ради, де можна отримати 176 видів послуг.
У рамках напряму з фінансово-кредитної та інвестиційної діяльності райдержадміністрацією та місцевими радами проводилась робота щодо участі підприємців у конкурсних відборах з питань розвитку та розширення власного бізнесу. Так 17 підприємців району приймали активну участь в проекті Міжнародного Комітету Червоного Хреста на підтримку та розвиток власного бізнесу.
Також у 2019 році райдержадміністрацією було прийнято участь у заходах Бахмутського міського центру зайнятості зі сприяння залучення безробітних Бахмутського району до підприємницької діяльності, проводилися інформаційні компанії стосовно можливості прийняття участі у конкурсах, грантах та програмах спрямованих на розвиток підприємництва та створення нових робочих місць.
За напрямом створення умов для впровадження інформаційно-комунікаційних технологій, розвитку людини, легалізації трудових відносин проведена значна робота.
Місцевим центром зайнятості впродовж дії Програми проводились інформаційні та консультаційні семінари з питань організації власної справи, організовано навчання безробітних основам підприємницької діяльності, проведені заходи сприяння створенню нових робочих місць за рахунок надання одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності.
Завдяки Торгово-промисловій палаті підприємці Бахмутського району мали змогу прийняти участь у семінарах, зустрічах, конференціях, «круглих столах» щодо навчання з актуальних питань ведення бізнесу.
У 2020 році фізична особа-підприємець Фролов Андрій Анатолійович  
(м. Світлодарськ) приймав участь у конкурсі «Підприємець року – 2020» та став лауреатом у номінації «Кращий УКРАЇНСЬКИЙ ДОНЕЦЬКИЙ КУРКУЛЬ».
Бахмутською ОДПІ проводились заходи щодо легалізації трудових відносин. Так у 2019 році завдяки масово-роз’яснювальній роботі, за результатами аналізу наданої звітності зареєструвались фізичними особами-підприємцями 21 особа, працевлаштувались 388 осіб. Додатково надійшло ПДФО – 346,7 тис.грн. А у 2020 році завдяки масово-роз’яснювальній роботі та за результатами аналізу наданої звітності зареєструвались фізичними особами-підприємцями 8 осіб, працевлаштувались 279 осіб. Додатково надійшло ПДФО – 308,2  тис.грн.
 
          
 
В.о. голови
Бахмутської райдержадміністрації                           Володимир КУВИКІН