ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

V

Скликання:

VIII

Статус:

В цілому

Дата прийняття:

18.02.2021 15:19:27

Автор:

Антипенко Наталя Валеріївна

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ

ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 8/5-68

У К Р А Ї Н А
 
БАХМУТСЬКА РАЙОННА РАДА
 
ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
8 СКЛИКАННЯ
 
РІШЕННЯ

 
 
від   «___» _________№_______
м. Бахмут
         
Про виконання районної програми
підтримки та інтеграції внутрішньо
переміщених осіб в Бахмутському
районі на 2020 рік
 
 
Заслухавши звіт начальника управління праці та соціального захисту населення Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області Антипенко Н.В. про виконання районної програми підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бахмутському районі на 2020 рік, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 20 серпня 2020 року № 7/43-791, керуючись статтями 43, 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада
 
В И Р І Ш И ЛА:
 
1. Звіт про виконання районної програми підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бахмутському районі на 2020 рік, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 20 серпня 2020 року № 7/43-791, (додається) прийняти до відома.
 
2. Вважати таким, що втратило чинність рішення Бахмутської районної ради від 20 серпня 2020 року № 7/43-791 «Про районну програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бахмутському районі на 2020 рік».
 
 
 
Голова районної ради                                                                   С.І. Кіщенко

                                                                          Додаток
                                                                          до рішення районної ради
                                                                          від______________№___________

 
Звіт
про виконання районної програми підтримки та інтеграції
 внутрішньо переміщених осіб в Бахмутському районі
на 2020 рік
 
Збройна агресія Російської Федерації проти України та тимчасова окупація частини її території призвела до руйнування значної кількості житла громадян України, особливо на сході держави, та порушення інших фундаментальних прав людини, таких як життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека, тощо. Для значної частини внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО) внутрішнє переміщення триває роками та вже набуло характеру затяжного. В умовах неврегульованості конфлікту проблеми ВПО стають довготривалими і потребують значних зусиль для ефективного їх вирішення. Тому соціальний захист ВПО є одним із важливіших питань. У зв’язку з цим в районі рішенням Бахмутської районної ради Донецької області від 20.08.2020 № 7/43-791 затверджено районну програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Бахмутському районі на 2020 рік (далі - Програма).
Метою Програми є сприяння інтеграції ВПО в громади Бахмутського району через надання якісних соціальних послуг та всебічної підтримки в межах повноважень та виділених асигнувань.
Головними завданнями Програми є:

  • підвищення рівня інформованості серед ВПО та надання їм правової допомоги;
  • пенсійне та соціальне забезпечення;
  • конкуренція на ринку праці;
  • право на освіту;
  • право на медичне обслуговування, збереження здоров’я ВПО, створення умов для медичного обслуговування;
  • вирішення основних соціально–побутових проблем ВПО;
  • забезпечення захисту життя та надання допомоги у створенні належних умов життєдіяльності ВПО.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» в управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області (далі - управління) забезпечено формування та ведення Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб              (далі – ЄІБДВПО), яка підтримується в актуальному стані. Станом на 01.01.2021 на обліку в ЄІБДВПО в управлінні перебуває 7809 осіб (6467 сім'ї), з них: 2009 працездатних осіб, 1101 дитина, 233 осіб з інвалідністю, 4466 осіб похилого віку.
Для надання всебічної допомоги ВПО надаються консультаційні послуги з питання здійснення соціальних та інших виплат, забезпечена робота телефонів «гарячої лінії», які розміщені в Бахмутсько-Лиманському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області; у відділі освіти та відділі житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури та інфраструктури Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області; в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради»; в Бахмутському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; в КУ «Бахмутський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), в КУ «Бахмутський районний центр комплексної реабілітації дітей-інвалідів»; у Бахмутському міському центрі зайнятості Донецької області та в управлінні.
З метою надання соціальної підтримки та забезпечення безперебійної виплати щомісячної адресної допомоги ВПО для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, управлінням відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» проводиться робота із призначення (подовження) щомісячної адресної допомоги родинам із числа ВПО по фактичному місцю проживання, а також сприяння в рішенні питань, пов’язаних з новими призначеннями соціальних виплат. Станом на 01.01.2021 кількість одержувачів щомісячної адресної допомоги становить 1 390 осіб. З  01.01.2020 профінансовано вищезазначеної допомоги на суму 24 737,459 тис. грн. Виплата щомісячної адресної допомоги проводиться вчасно та в повному обсязі.
У Бахмутьско-Лиманському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Донецької області забезпечено своєчасне взяття на облік ВПО. Пенсійні виплати ВПО виплачуються вчасно та у повному обсязі. Проводиться інформаційно-консультаційна робота, а саме протягом 2020 року біло здійснено:
-   47 зустрічей за місцем проживання;
-   6 лекцій для безробітних;
-   53 семінарів;
-   20  публікацій в пресі;
-   135 консультацій через інтерактивне віртуальне місце «Skype-зв’язок».
Прийом ВПО фахівцями управління проводиться щодня, крім суботи та неділі, без технологічної та обідньої перерв. Однак, у зв’язку з надзвичайною ситуацією, пов’язаною з коронавірусною хворобою COVID-19, у тому числі епідемії COVID-19 в Україні, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, з метою запобігання поширенню на території Бахмутського району коронавірусу COVID-19 в управлінні призупинений особистий прийом населення Бахмутського району працівниками управління, здійснення виїзних прийомів громадян за місцем їх фактичного проживання, перевірки фактичного місця проживання/перебування ВПО при призначенні (відновленні) соціальних виплат. Забезпечено обслуговування населення Бахмутського району через поштові скриньки, телефонний зв’язок та електронну пошту. Активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення фахівцями управління проводиться через офіційний сайт Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області та на сторінках соціальної мережі Facebook Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області та управління.
КУ «Бахмутський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» забезпечено функціонування пункту прийому одягу, продуктів харчування, засобів особистої гігієни, тощо при відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.
У 2020 році Бахмутською районною комісією з питань надання матеріальної допомоги мешканцям Бахмутського району ВПО за рахунок районного бюджету була надана матеріальна допомога: на лікування 8 особам на суму 26 500,00 грн.; на харчування дітей 11 особам на суму 17 268,52 грн.; на відновлення будинків, зруйнованих під час проведення АТО, 1 особі на суму 5 000,00 грн.; ювілярам 3 особам на суму 1 500,00 грн.
Гуманітарна допомога для ВПО надходила від гуманітарних організацій і небайдужих громадян, колективів установ, організацій, підприємств усіх форм власності Бахмутського району та м. Бахмута (продукти харчування, дитяче харчування, памперси, дитячі засоби особистої гігієни, дитячі іграшки, засоби особистої гігієни, миючі засоби, дитячий одяг, вживані речі та взуття).
ВПО вчасно та у повному обсязі отримують адміністративні послуги. За допомогою благодійного фонду «Право на захист» ВПО мають нагоду отримати безкоштовну юридичну допомогу з питань реєстрації, оформлення адресної допомоги, одержання всіх видів документів, перетину кордону та лінії розмежування, працевлаштування, тощо.
На превеликій жаль на території району відсутні об’єкти нерухомості (незавершеного будівництва, покинутих житлових будинків, котеджних містечок тощо, новостворених модульних будинків для тимчасового проживання), які можуть надаватись в оренду на пільгових умовах. Таким чином, сім'ї ВПО самостійно розміщуються у приватних будинках мешканців Бахмутського району.
У Бахмутському районі створені відповідні умови для навчання, виховання та соціального захисту дітей з числа сімей ВПО. Усього у загальноосвітніх навчальних закладах району навчається 237 дітей з числа ВПО, 88 дітей ВПО виховуються в дошкільних навчальних закладах району. Всі учні із числа ВПО на 100% забезпечені підручниками та від Дитячого фонду ЮНІСЄФ отримали канцтовари в повному обсязі. Всі загальноосвітні заклади Бахмутського району на 100% забезпечені комп’ютерною технікою та мають безоплатний доступ до електронних версій підручників та інших матеріалів.
В  Бахмутському районі діти з числа ВПО та діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, забезпечуються безкоштовним харчуванням. Також дітям, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів,  в першу чергу пропонуються путівки на оздоровлення.
КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради» забезпечує постійне надання необхідної медичної допомоги ВПО в Бахмутському районі. Медична допомога надається кожному пацієнту за місцем фактичного перебування та за місцем укладення декларації. Всі жителі Бахмутського району мають право на вільний вибір лікаря. Медична допомога ВПО надається як в амбулаторіях, ФАПах, ФП, так і вдома – за місцем тимчасового проживання. За необхідністю такі хворі отримують рецепти на ліки, інсулін, проводяться медогляди з метою запобіганню погіршення фізичного здоров’я. ВПО мають змогу проходити ЛКК з подальшим направленням на МСЕК. Ведеться реєстр осіб, які постраждали внаслідок проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони. Найбільш незахищені категорії громадян з числа ВПО (діти, вагітні жінки, інваліди, особи похилого віку) приймаються лікарем позачергово.
З метою сприяння працевлаштуванню безробітних з числа ВПО та здійснення їх професійного навчання, як можливості підвищення конкурентоспроможності на ринку праці та подальшого працевлаштування, протягом 2020 року у Бахмутському міському центрі зайнятості Донецької області (далі – БМЦЗ) проводились тренінги Центру розвитку підприємництва, онлайн вебінари з планування власної справи, заходи з бізнес-планування, під час яких висвітлювалася інформація про діючі міжнародні та регіональні грантові програми підтримки малого та середнього бізнесу. Для забезпечення ефективного працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО, їх успішної адаптації та закріпленню на новому робочому місці спеціалісти БМЦЗ у 2020 році здійснювали індивідуальний супровід 144 осіб протягом 12 місяців після працевлаштування. Протягом 2020 року за направленням БМЦЗ професійне навчання проходили 23 зареєстрованих  безробітних з числа ВПО, з яких 22 направлено у звітному періоді. З числа осіб, які закінчили навчання, 21 особа була працевлаштована після закінчення навчання.
Станом на 01.01.2021 в Бахмутському районі зареєстровані 6 сімей опікунів/піклувальників, в яких виховуються 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 3 прийомні сім'ї, в яких виховується 5 прийомних дітей з числа сімей ВПО. Всі сім’ї опікунів/піклувальників відвідані за місцем проживання, фактів порушення прав дітей пільгової категорії не виявлено. Усі сім'ї забезпечені житловими приміщеннями, потреби у наданні житла не має. Станом на 01.01.2021 двоє дітей, які мають статус ВПО з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, досягли шістнадцятирічного віку для взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов за місцем їх обліку як ВПО.
У 2020 році оздоровлено 22 дитини з числа сімей ВПО, в т.ч. 3 дитини - за рахунок коштів державного бюджету, 19 дітей - за рахунок коштів обласного бюджету та інших коштів.
Фахівцями Бахмутського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (далі – центр) постійно проводиться робота з надання консультацій, інформаційних, соціально-психологічних послуг ВПО. Протягом 2020 року до центру звернулось 55 сімей, в яких 86 дорослих особи та 102 дитини, яким були проведені тренінги, спрямовані на подолання довготривалої кризи. Одним із основних напрямків роботи є індивідуальна робота з подолання страхів, надання відповідних рекомендацій батькам.
         У ході виконання Програми досягнуті такі результати:
- забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб;
- вирішення соціально-побутових питань, медичного забезпечення, працевлаштування, забезпечення речами першої необхідності, одягом, санітарно-гігієнічними засобами ВПО з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції;
- отримання вчасних і якісних адміністративних послуг;
- зменшення рівня безробіття серед ВПО;
- створення сприятливих умов для проживання, навчання та оздоровлення дітей ВПО;
- забезпечення активного розвитку та діяльності громадських об’єднань ВПО.
 
 
 
 
Начальник управління праці
та соціального захисту населення
Бахмутської районної державної
адміністрації Донецької області                                             Наталя АНТИПЕНКО