УКРАЇНА
 
ДОНЕЦЬКА ОБЛАСТЬ
 
БАХМУТСЬКА   РАЙОННА   РАДА
 
8 СКЛИКАННЯ
 
РІШЕННЯ

 
від   “     ”                        №_______
м. Бахмут
 
 

Про виконання Районної програми «Забезпечення житлом
дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,
та осіб  з їх числа на 2018 - 2020 роки»

 

Заслухавши звіт в.о. начальника служби у справах дітей                             Врублевської К.О. про  виконання Районної програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018 - 2020 роки», затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від          26.06.2018 № 7/28-480, відповідно до статті 25 Закону України «Про охорону дитинства», статті 33 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», керуючись статтями 43, 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  районна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
< >Звіт про  виконання Районної програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018 - 2020 роки», затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 26.06.2018  № 7/28-480 (додається),  прийняти до відома.Вважати таким, що втратило чинність, рішення Бахмутської районної ради від 26.06.2018 № 7/28-480 «Про Районну програму «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб  з їх числа на 2018 - 2020 роки».

Голова районної ради                                                                         С.І. Кіщенко

Додаток
до рішення районної ради
від _______2021 №_______

 
Звіт
про виконання Районної програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа
на 2018 – 2020 роки»
Районна  програма «Забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018-2020 роки» (далі – Програма)  затверджена рішенням Бахмутської районної ради від 26 червня 2018 року № 7/28-480 та розроблена на виконання Конвенції ООН про права дитини,  Указу Президента України від 12 січня 2018 року №5/2018 «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа», відповідно до законів України «Про охорону дитинства» , «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» з метою реалізації державної політики щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.
Основною метою Програми є поступове розв’язання проблеми забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа. Вона є інструментом реалізації державної політики щодо забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із їх числа в цілому і захисту їх житлових прав зокрема. Адже право дитини на житло є одним із основних прав, оскільки без мінімальної забезпеченості житлом нормальне існування дитини неможливе.
        Організовує, координує та контролює роботу щодо виконання Програми служба у справах дітей Бахмутської райдержадміністрації. Задіяні у реалізації програми, крім служби у справах дітей, відділ з питань правової роботи, запобігання та виявлення корупції Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області, фінансове управління Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області, відділ житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури та інфраструктури Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області.
        На придбання  житла на вторинному ринку на умовах співфінансування (50/50) з обласного бюджету та  бюджету місцевих рад району) у 2018-2020  роках  Програмою передбачалися кошти у сумі 2010000 тис.грн., а саме:
< >У  2018 році 1270000 тис. грн. (635 тис. грн - з обласного та 635 тис. грн – з місцевого бюджетів) на придбання 7 одиниць житла;У  2019 році 540 тис. грн. (270 тис. грн - з обласного та 270 тис. грн – з місцевого бюджетів) на придбання 5 одиниць житла;У  2020 році 200 тис. грн. (100 тис. грн - з обласного та 100 тис. грн – з місцевого бюджетів) на придбання 1 одиниць житла.У 2018 році 175 тис. грн на придбання 2 одиниці житла для особи з числа дітей-сиріт (87 тис. 500 грн – з обласного та 87 тис. 500 грн – з місцевого бюджетів). У 2019 році 455 тис.500 грн на придбання 3 одиниці житла для особи з числа дітей-сиріт (227 тис. 750 грн – з обласного та 227 тис. 750 грн – з місцевого бюджетів).У 2020 році 150 тис. грн на придбання 1 одиниці житла для особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування (75тис. грн – з обласного та 75 тис. грн – з місцевого бюджетів). Забезпечення обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  які потребують поліпшення житлових умов, та збереження житла, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа  на праві власності чи користування, а саме:забезпечення   своєчасного взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на квартирний облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов; ведення персоніфікованого  обліку нерухомого майна, яке  належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування на праві власності чи користування; забезпечення своєчасного  вжиття заходів для передачі житла у власність дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, у разі наявності у неї права користування таким житлом ( у разі, якщо таке право є тільки у дитини);  здійснення обстеження  житлових приміщень, які належать на праві власності або користування дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа з метою забезпечення його збереження; проведення роз’яснювальної роботи серед опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, стосовно дотримання вимог законодавства в частині захисту житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у них на вихованні;Забезпечення  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа соціальним житлом  та житлом для постійного проживання, а саме:проведення  аналізу щодо потреби ужитлі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа; забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа впорядкованим житлом для постійного проживання шляхом придбання житла на вторинному ринку на умовах    співфінансування (50/50) з обласного бюджету та  бюджету місцевих рад району). 
Стосовно забезпечення   своєчасного взяття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на квартирний облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов слід зауважити,що  дане питання вирішується вчасно.
    Так, протягом звітного періоду 20 дитини, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років, за клопотанням  служби у справах дітей поставлені на квартирний облік. Для взяття на квартирний облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 років на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов в районі запроваджено ведення квартирного обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
Щодо ведення банку даних  дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають житло  на праві власності або користування, то слід зупинитися на наступному. 
Службою у справах дітей, після передачі справ дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа  від служби у справах дітей Олександрівської РДА було ретельно здійснено аналіз наявності житла у такої категорії осіб та сформовано облік нерухомого майна, яке їм належить.
Отже, станом на 01 січня 2021 року із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:
-  75 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, не мають житла взагал.;
-  за 24 дітьми зазначеної категорії зберігається право на проживання чи користування відповідно до вимог чинного законодавства.
- 3 дитини мають  житло на правах приватної власності.
Враховуючи наведені вище данні, вважаю таким, що заходи Районної програми «Забезпечення житлом дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2018 – 2020 роки» в цілому виконані.
 
 
 
В.о. начальника служби                                   Катерина ВРУБЛЕВСЬКА
у справах дітей Бахмутської
райдержадміністрації