ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

V

Скликання:

VIII

Вид:

В цілому

Номер рішення:

8/2-70

Проголосовано:

18.02.2021 15:22:17

Автор:

Антипенко Наталя Валеріївна

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    29
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    13

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ДРУК РІШЕННЯ

ТЕКСТ РІШЕННЯ: № 8/2-70
Про виконання Районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на                 2018-2020 роки

У К Р А Ї Н А
 
БАХМУТСЬКА РАЙОННА РАДА
 
ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
 
8 СКЛИКАННЯ
 
РІШЕННЯ

 
 
від   «___» _________№_______
м. Бахмут
 

Про виконання Районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на                 2018-2020 роки
         
 
Заслухавши звіт начальника управління праці та соціального захисту населення Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області Антипенко Н.В. про виконання Районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 26 червня 2018 року № 7/28-479, керуючись статтями 43, 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», районна рада
 
В И Р І Ш И ЛА:
 
1. Звіт про виконання Районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням Бахмутської районної ради від 26 червня 2018 року № 7/28-479, (додається) прийняти до відома.
 
2. Вважати таким, що втратило чинність, рішення Бахмутської районної ради від 26 червня 2018 року № 7/28-479 «Про затвердження Районної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки».
 
 
 
Голова районної ради                                                                   С.І. Кіщенко
 
 
                                                                          Додаток
                                                                          до рішення районної ради
                                                                          від______________№___________
 
Звіт
про виконання Районної програми
щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації,
психологічної реабілітації, професійної підготовки
(перепідготовки) учасників антитерористичної операції,
вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та
соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні
на 2018-2020 роки

 
Районна програма щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки (далі — Програма) спрямована на забезпечення реалізації Конституції України, відповідно до Указу Президента України від 18 березня 2015 року № 150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та інших нормативно-правових актів, на виконання розпорядження голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 07 березня 2018 року № 319/5-18 «Про затвердження Регіональної програми щодо медичного, соціального, забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, вшанування пам’яті загиблих воїнів-учасників АТО та соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні на 2018-2020 роки», пункту 1.6. протокольного рішення наради під головуванням голови Донецької обласної державної адміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 29 січня 2018 року № 3/14-18.
Однією з найважливіших складових соціальної реабілітації є відновлення соціального статусу учасника АТО. 
Метою Програми є забезпечення:
  1. реалізація в Бахмутському районі державної політики у сфері соціального захисту учасників АТО, сприяння їх інтеграції в суспільство;
  2. прав учасників АТО на професійну адаптацію, психологічну реабілітацію, навчання, освіту та зайнятість;
  3. сприятливих умов для співпраці громадських формувань ветеранів війни та учасників АТО з роботодавцями, профспілками, органами виконавчої влади місцевого самоврядування у сфері професійної реабілітації та зайнятості;
  4. лікування, оздоровлення та медичної реабілітації військовослужбовців (резервістів, військовозобов’язаних) та працівників Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, військових прокуратур, осіб рядового і начальницького складу, військовослужбовців, працівників Міністерства внутрішніх справ України, Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах проведення АТО та осіб, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередньо участь в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО, за умови, що в подальшому такі добровольчі формування були включені до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів;
  5. вшанування пам’яті про загиблих воїнів-учасників АТО;
  6. соціального захисту родин Героїв Небесної Сотні.
Головними завданнями Програми є:
  1. покращення інформаційного забезпечення та правового захисту учасників АТО, родин Героїв Небесної Сотні;
  2. профілактика захворювань, поліпшення медичного, психологічного стану учасників АТО;
  3. відновлення порушених або втрачених функцій організму і здібностей осіб з інвалідністю-учасників АТО;
  4. покращення соціального та матеріального стану учасників АТО;
  5. визначення професійної спрямованості для обрання професії, підвищення професійного рівня учасників АТО;
  6. підвищення громадсько-політичної позиції учасників АТО;
  7. мінімізація складних життєвих обставин учасників АТО та родин Героїв Небесної Сотні.

На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги в управлінні праці та соціального захисту населення Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області (далі – Управління) перебуває всього 574 учасників АТО.
 
Правова підтримка та інформаційне забезпечення
Інформаційно-роз’яснювальні матеріали щодо правової, матеріальної та іншої допомоги учасникам АТО та членів їх сімей, підтримки демобілізованих військовослужбовців розповсюджуються на особистих прийомах, на інформаційних стендах Управління, на офіційному сайті Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області, на сторінках соціальної мережі Facebook Бахмутської районної державної адміністрації Донецької області,  Управління, територіальних громад, військово-цивільної адміністрації.
 
Охорона здоров’я та медична реабілітація
Надання медичної допомоги, профілактика захворювань, поліпшення психологічного стану учасникам АТО, членам сімей загиблих учасників АТО у Бахмутському районі здійснюється комунальним некомерційним підприємством «Центр первинної медико-санітарної допомоги Бахмутської районної ради» (далі – КНП «ЦПМСД Бахмутської районної ради»).
Протягом дії Програми за медичною допомогою в амбулаторії Бахмутського району звернулась 119 осіб. Було виписано 28 пільгових рецептів на суму 30,9 тис.грн. (в тому числі за 2020 рік - 16 особам на суму                                 25,6 тис. грн.) Також забезпечено проведення медичних оглядів 86 військовослужбовців, звільнених у запас (демобілізованих), у яких виявлені порушення у стані здоров'я.
За звітний період 2018-2020 рр. у Бахмутському районі забезпечено зубопротезуванням 6 осіб з числа учасників АТО на суму 11,96 тис.грн. (в тому числі у 2020 році 2 особам на суму 2,81 тис.грн.).
 
Соціальний захист
З метою поліпшення психологічного, соціального та професійного стану учасників АТО 53 особи (в тому числі протягом 2020 року – 11 осіб) отримали послуги психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації. В установах, що надають послуги із психологічної реабілітації, учасники АТО отримують комплекс заходів, що здійснюються з метою збереження, відновлення або компенсації порушених психічних функцій, якостей, особистого та соціального статусу особи, сприяння психосоціальній адаптації до зміненої життєвої ситуації, осмислення досвіду, отриманого в екстремальній ситуації, та застосування його в житті.
Протягом 2018-2020 рр. Управлінням забезпечено санаторно-курортним лікуванням 13 учасників АТО та 2 особи з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО (в тому числі за 2020 рік - 5 учасників АТО та 1 особа з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО).
В Бахмутському районі протягом дії Програми надана матеріальна допомога 27 учасникам АТО на суму 25,08 тис.грн., в тому числі у 2020 році -     2 учасникам АТО на суму 2,00 тис.грн.
В Управлінні з метою покращення матеріального стану осіб з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників АТО, членів сімей загиблих учасників АТО та родин Героїв Небесної Сотні за період 2018-2020 рр. надана одноразова матеріальна допомога за рахунок коштів обласного бюджету 33 особам на суму 228,00 тис.грн. (в тому числі у 2020 році надана 12 особам на суму                                    82,00 тис.грн.).
Бахмутсько-Лиманським об`єднаним управлінням Пенсійного фонду України Донецької області для покращення матеріального стану учасників АТО, сімей загиблих учасників АТО та родин Героїв Небесної Сотні протягом 2018-2020 рр. проводились виплати на суму 181,93 (в тому числі у 2020 році на суму 72,19 тис.грн.) за рахунок коштів державного бюджету.
 
Соціальне обслуговування та реабілітація.
В Бахмутському міському центрі зайнятості (далі Центр зайнятості) у звітному періоді, з метою визначення професійної спрямованості, 13 учасників АТО отримали 51 профінформаційну послугу, 46 профконсультаційних послуг, з них із застосуванням діагностичних методик - 10 послуг.
Учасники АТО, які в звітному періоді перебували на обліку в Центрі зайнятості, брали участь в інформаційних заходах, спрямованих на орієнтацію до отримання в центрах-професійно-технічної підготовки державної служби зайнятості професій, які користуються попитом на ринку праці. У зв`язку з карантином у 2020 році,  заходи проходили в онлайн-режимі. Також, безробітні з категорії учасників АТО запрошувались на профорієнтаційні семінари для опанування методів ефективної самопрезентації під час пошуку роботи. 13 учасників АТО залучено до семінарів з техніки пошуку роботи протягом звітного періоду.
 
Здійснення професійного навчання учасників АТО
Центром зайнятості постійно здійснюється оперативне реагування на зміну потреб економіки регіону в кваліфікованих кадрах, підготовка кадрів на перспективу з урахуванням прогнозу ринку праці. Протягом дії Програми 4 особи, з числа демобілізованих учасників АТО, пройшла курс підвищення кваліфікації за напрямком «Основи підприємницької діяльності» в Донецькому ЦПТО.
 
Сприяння постійній та тимчасовій зайнятості учасників АТО
Протягом 2018-2020 рр., за сприянням Центру зайнятості, працевлаштовані                    4 учасники АТО, 4 - отримали одноразову виплату для організації підприємницької діяльності.
 
Забезпечення земельними ділянками учасників АТО в межах норм безоплатної передачі у власність
Рішенням Миронівської селищної ради від 19 листопада 2015 року                        № УІ/99-11 зарезервовано 2 земельні ділянки для забезпечення учасників АТО в межах норм безоплатної передачі у власність. Звернень від учасників АТО не надходило по вищевказаним питанням.
У Званівській територіальній громаді рішенням сесії від 22 листопада         2019 року № 7/11-208 зарезервовано 32 гектара земельної ділянки для учасників АТО та членам сімей загиблих учасників АТО. В 2020 році 2 особам-членам сімей загиблих учасників АТО році було надано по 2 гектара земельної ділянки кожному.
 
Культурно-просвітницька та фізкультурно-оздоровча робота, участь у громадському житті.
Відділом культури, молоді та спорту протягом 2018-2020 рр. постійно проводились культурно-просвітницька та фізкультурно-оздоровча робота. В 2020 році до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні 19-20 лютого                    2020 року:
в навчальних закладах Бахмутського району проведено: бібліотечна полиця «У їхніх серцях жила Україна», уроки пам’яті «Єдина. Вільна. Неподільна», тематична лінійка «Небесна Сотня – герої не вмирають», фотодокументальна виставка «Безсмертний подвиг», бесіда «Пам’ятаємо, бережемо, досліджуємо» (5-11 класи) ти «Пам’ятаємо – щоб не повторилося» (1-4 класи);
в закладах культури Бахмутського району проведено: години пам’яті «Пам`ять про героїв стукає в наші серця», «Герої не вмирають», «Живим уклін – загиблим слава», «Небесна сотня з нами»; екскурс у віртуальний музей героїв-земляків «Вони тримають небо», вечір патріотичних цінностей «Їх подвигу не буде забуття», час патріотичної гарту «Свято сильних, мужніх і безстрашних»; презентація відеофільму до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні «Україна понад усе».
В бібліотеках та клубних закладах району були підготовлені тематичні відеоролики.
В молодіжному центрі «Вітер змін» с. Миронівський відбулась інформаційна бесіда до Дня вшанування пам’яті героїв Небесної сотня «Героями не народжуються – ними стають». В серпні 2020 року була проведена інформаційна година до Дня пам’яті захисників України з переглядом відео «Іловайск: хроніки. Історія України», до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні - тематична виставка «Тернистий шлях свободи».
З нагоди Дня вшанування пам’яті захисників України 29 серпня 2020 року Молодіжний центр «Вітер Змін» с. Миронівський долучився до Всеукраїнської акції «Сонях». Проведено майстер-клас по виготовленню соняхів з паперу.
Відділом освіти Бахмутського району військовослужбовці постійно запрошувались на тематичні зустрічі та уроки «Захисту вітчизни» до учнів                 10-11класів. Проведено єдиний тиждень національно-патріотичного виховання. Організовано зустрічі учнів початкових класів із захисниками «Роль війська у відстоюванні незалежності та територіальної цілісності України», загальношкільні військово-спортивні змагання «Естафета мужності», проведено зустрічі з ветеранами війни, військо службовцями – учасниками АТО. Спільні заходи з військовими сприяють підвищенню престижу військової служби.
 
 
Начальник управління праці
та соціального захисту населення
Бахмутської районної державної
адміністрації Донецької області                                       Наталя АНТИПЕНКО